Dom > Izložba > Sadržaj
Разумевање ХС код међународне трговине
Jun 11, 2018

Све више компанија шаље се широм света. Класификација је важан корак у читавом процесу увоза и извоза. Глобални стандардни систем класификације је неопходан.

ХС код се широко користи у сваком међународном трговинском процесу. Као увозник или извозник, неопходно је у потпуности разумјети и правилно користити је.

                                              

Која је дефиниција ХС кода?

Хајде да дефинишемо ХС (Хармонизовани систем) из ауторског извора Википедиа:

Хармонизовани систем описа и кодирања тарифа, познат и као Хармонизовани систем (ХС) царинске номенклатуре, је међународно стандардизован систем имена и бројева за класификацију тргованих производа. Ступила је на снагу 1988. године и од тада је развијена и одржавана од стране Светске царинске организације (бивше Вијеће за царинску сарадњу), независне међувладине организације са сједиштем у Бриселу, Белгија, са преко 200 земаља чланица.

Укратко, Хармонизовани код је уобичајен појам на глобалном трговинском језику, и то је један од најважнијих елемената за успостављање стандардизације у међународној трговини.

Каква је структура ХС кода?

Постоји десет цифара пуног кода. У циљу усклађивања, уговорне стране морају да користе најмање 4-цифрени и 6-цифрени одредбе, међународна правила и напомене, али могу слободно усвојити додатне подкатегорије и напомене.

На пример (погледајте више @ хттп://хсцоде.орг)

Зашто је ХС код важан?

Зато што се широко користи у:

· * Царинске тарифе (ака ХТС, Хармонизовани тарифни распоред)

· * Збирка статистике међународне трговине

· * Правила порекла

· * Сакупљање унутрашњих пореза

· * Преговори о трговини (нпр. Распореди тарифних концесија Светске трговинске организације)

· * Транспортне тарифе и статистика

· * Надгледање контролисане робе (нпр. Отпад, наркотика, хемијско оружје, супстанце које оштећују озонски омотач, угрожене врсте)

· Области царинских контрола и процедура, укључујући процену ризика, информациону технологију и усаглашеност.

Десет цифрени броја је обавезна за израчунавање трошкова.

Постоји ли глобални ХС код?

Не. Требали бисте знати тачно који је одређени број у вашој одређеној земљи. Али први бројеви 6 цифара претпостављају се исти широм читавог света. Свака земља може изменити додавањем двије цифре или четири цифре према њиховим захтјевима без промјене првих шест цифара.

Код који вам је доставио кинески добављач биће добра основа за вашу коначну одлуку. Јер, користећи Хармонизовани систем за кодирање и класификацију робне траке који је успоставила Свјетска царинска организација, свака земља може барем описати сваку ставку на исти начин. Без заједничког система за класификацију производа, кретање робе у међународној трговини било би веома споро и скупо.

Пре увођења Хармонизованог система 1988. године, свака ставка се морала сврстати у различите тарифне системе различитих земаља. Ово је успорило и сложило међународну трговину, чинећи је веома тешким пословањем у многим земљама. У интересу убрзавања економија и поједностављивања процеса класификације, Хармонизовани систем је широко прихваћен широм свијета.

Како одредити Код мојих производа?

Према нашем практичном радном искуству, постоји много проблема у одређивању класификације.

· * Проблеми са преводом

· * Проблеми употребе

· * Опис Поузданост

· * Неподударност / Несигуран број логике

· * Диспаритети између царинских власти и добављача / произвођача у описима производа

Дакле, како постављате најбољи поступак класификације у класи који ће бити ефикасан, показати разумну пажњу и осигурати да користите најмању могућу стопу царине?

1. Бреак Довн Универсе

Први корак је да разбијате свој универзални предмет у одређене групе производа како би се дијелови груписали заједно. Овај корак је од кључног значаја за обезбеђивање ефикасности и контроле за одржавање интегритета података, а користи су:

· * За сличне ставке, можете максимално повећати економију обима да бисте истовремено класификовали дијелове који слиједе са истом класификацијом и подршком.

· * Поред тога, можете осигурати да су сви делови исти класификовани (разумна брига), а не постоје неусаглашености унутар групације делова.

2. Истраживање

Без обзира да ли производ добро познате или тек почиње, увек проверите правила. Узмите пет минута и провјерите да ли је дошло до било какве промјене у логици, новим пресудама, ревокацијама итд. Технологија се стално мијења и тарифа не мора нужно бити у складу са технологијом.

3. Идентификујте спецификације производа

Када добијете полазну тачку из одлука, требало би да будете у могућности да одредите које врсте информација требате знати о својој ствари како бисте одредили најбољу могућу класификацију. Захтевајте спецификације производа, цртеже, фотографије и информације о спецификацијама из вашеЦхинасупплиер.

Постоји списак испод који ће подржати ваше класификације како сте дошли до одређивања вашег класификације. Ово укључује:

· * Специјални листови / цртежи / фотографије

· * Захтјеви за информације од / од инжењера, научника, хемичара итд.

· * Напомене поглавља и одељака које се примјењују

· * Објашњења (који нису правно обавезујући)

· * Информисане публикације о усклађености

· * Одлуке које се користе за примену логичких или обавезујућих одлука специфичних за вашу компанију

Закључак

По први пут Цхинаимпорт-а, морате пажљиво обратити пажњу на Хармонизовани код, без обзира да ли сами истражујете или тражите помоћ од вашег царинског посредника или вашег шпедитера.

Такође, имајте на уму да оно што сте пронашли на интернету је само основни водич. Увек проверавајте код локалног царинског органа најновије и најновије шифре.

Извор: хттпс: //ресоурцес.алибаба.цом/топиц/801641170/Ундерстандинг_ХС_Цоде_ин_Интернатионал_Траде